2022. június 20., hétfő

PSMK & Historikum beszámoló

 

Június 18-án lezajlott az V. PSMK makettkupa, ami helyet adott a Historikumnak is, melyre Gábor barátommal kivittük a Spectre játékot. Amennyire én tudom, itthon még nem volt bemutatva, ezért mindenképpen szerettünk volna egy igazán látványos asztalt felvonultatni. Kb. négy hete beszéltük meg, hogy milyen küldetést kellene lejátszani, ennek a leírása itt olvasható. Mikor beszéltük, már megérkezett a TT Combat-tól egy csomagom, melyben többek között egy teherhajó és egy raktárépület is volt, így egyből tudtam, hogy ezeknek mindenképpen fel kell majd kerülniük, hogy a küldetést megfelelően tudjuk játszani, és nem mellesleg, hogy az asztal is még látványosabb legyen. Feszített tempóval, meló után nem ritkán még 4-5 órákat dolgoztam a két készleten, amikkel párhuzamosan pár kisebb dolgot is befejeztem, illetve készítettem egy egyszerű tenger alapot is a hajónak, és filcanyagból a kikötő betonját is megcsináltam. Péntek este végül az utolsó simítások is megtörténtek, a próbaasztalt felraktam, hogy lássam, ha esetleg valamilyen tereptárgy még kell, így végül nap végén elégedetten pakolhattam össze.


Szombat reggel aztán Gáborral kiértünk a helyszínre, a belépés gyorsan, gond nélkül zajlott, egyedül parkolóhelyet találtunk viszonylag nehezen. A helyszínen olyan kavalkád várt minket, amire bevallom én még csak nem is számítottam. Börzések, hagyományőrzők hada volt a csarnokban, komolyan nagyszabású volt az egész, profi munka, kicsit el is kezdtem magamban aggódni, hogy basszus, a mi asztalunk megüti-e a mércét. Utolsó befutóként érkeztünk a Historikum bemutatózói közül, Jánossal rendeztük az anyagiakat (itt is köszönjük, hogy megszervezte a bemutatót), majd gyorsan felpakoltuk az asztalt. Itt nagy segítség volt, hogy előző nap már egyszer felraktam, így nagyjából tudtam, hogy mi a cél, így viszonylag gyorsan sikerült a kikötőt a favela városrésszel feldobni az asztalra. Már ekkor érkeztek érdeklődők, és ez a rendezvényen végig így volt, nem is nagyon tudtam megcsodálni a többi játékot, pedig gyönyörűek voltak, a maketteket, börzét és a többi helyszínt meg egyenesen esélytelen volt meglátogatnom. Mondjuk a börzének kicsit örülök, mert biztos súlyos ezreket költöttem volna :-D Külön sikernek könyveltem el, hogy ketten is kipróbálták a játékot, ez volt az egyik célunk, hogy kisebb, gyors, egyszerű játéklehetőséget nyújthassunk az érdeklődőknek. Ezzel el is ment az idő kb. 1-ig, mikor is nekiálltunk a fő küldetés lejátszásának, mely nagyjából az alábbiak szerint zajlott:

Az egyik próbajátékon az SBS hajóra száll...

...és lövi a rosszfiúkat

Az éjszaka leple alatt a Shayetet 13 gumicsónakkal megérkezett a hajóra, ahol elkezdték átvizsgálni a konténereket, azonosítva a három fegyverszállítmányból kettőt. Természetesen ezekre a robbanótöltetek is felszerelésre kerültek. E közben a hajó személyzetét is semlegesítették, valamint a kikötőben járőröző két kisebb osztagot is ártalmatlanították. A Sayeret Maglan a sötétség jótékony takarásában a város szélén érkezett meg gyalogosan, és folyamatosan felfejlődve elértek kb. féltávig. Közben a lövészük kilőtte a terroristák pickupján a ZsU-23-2 lövészt, ami később problémát okozhatott volna. Viszont ezt meghallották már a helyi hadsereg tagjai, akik riadoztatták a közelben állomásozó harckocsijaikat, amik pár körrel később voltak várhatóak. A városban bandázó milicia részeg tagjai ekkor még nem tudták mi történik körülöttük, köszönhetően a hangtompítós fegyvereknek, viszont miután megérkezett az Eitan páncélozott csapatszállító is, ami a nehézgéppuskájával kilőtte a pickupot, már felriadtak alkoholmámorukból, és elindultak megnézni mi történik a közelükben. 

Az ügynök által előző nap készített felvétel a kikötő bejáratáról.

Az egyik járőr a kikötő területén.

A helyi hadsereg és a palesztinok, akik a fegyverek rakodását felügyelik a raktárépületben.

Bandázó milicisták a városban, a hangulat itt még remek, van bőven banánbor és a boszorkánydokinál egyéb bódító anyagok is!


Civilek a favelában

A Shayetet 13 folyamatosan előrenyomulva megközelítette az épületet, útközben semlegesítve az eléjük kerülő ellenséget. A helyi milícia alfőnöke végre tudta riadoztatni a városban az épületekben alvó társait is, de itt a szerencsétlen dobásaimnak köszönhetően a 11 épületből mindössze háromból jöttek elő további harcosok. Időközben az első harckocsi is megérkezett, ami ideig-óráig megakasztotta a Sayeret Maglan nyomulását, de a fölöttük köröző UAV támogatását lehívva, egy Hellfire rakéta pontot tett a kellemetlenkedő T55 pályafutásának végére. A felderítők még ennek ellenére is sikeresen megritkították a helyieket, a gránátvető elég csúnya dolgokat tud okozni a rosszabbik végén állva. Pár körrel később megérkezett a második harckocsi is, első reakcióként nála is füstfüggönyt vontak a felderítők, de a preciziós lövészüket a tank meg tudta sorozni a nehézgéppuskájával, így halálosan megsebesítve őt. Mivel a többiek elhasználták korábban a páncéltörő rakétáikat, és a füst miatt nem láttak rá a T55-re, ezért itt a történet kedvéért eltértünk kicsit a szabályoktól, a haldokló lövész hősiesen lehívta az UAV-ról a második Hellfire-t (harmadik dobásra sikerült, amikor is már csak az 1-es célszám volt siker, de összejött!), ami gond nélkül robbantotta apró darabokra az őskori tankot. A parancsnok közben az UAV elektronikus zavarását is lehívta, ami 3 körre bénított meg minden kommunikációt az oldalamon, ráadásul abban a körben még mozogni sem tudtam. A Sayeret Maglan így gond nélkül tovább tudott nyomulni a raktárépület felé, itt csatlakozott hozzájuk a rejtett felderítőjük, aki addig civilnek álcázva közelítette meg a kikötőt. Ekkorra már kezdett hajnalodni a játékbeli idő szerint, tehát elvileg már nem voltam akkora hátrányban, de gyakorlatilag a két harckocsi elvesztésével nem sok esély maradt az APC-vel támogatott támadók visszaverésének. A raktárat végül két oldalról, pucolták ki, de itt pár sikeres overwatch lövés leterített egy Shayetet 13 kommandóst, egy másikat pedig súlyosan megsebesített. Közben még a hadúr behívta a városból a haverokat, de mivel azok sem egyből érkeztek, sok vizet már nem zavartak volna, így a játékot befejezettnek nyilvánítottuk. Totális IDF siker volt a vége, náluk mindössze két halottal és egy sebesülttel, míg a másik oldalon a teljes palesztin és helyi hadsereg megsemmisült (5fő plaesztin, és kb. 25fő katona), valamint a helyi milicia is kb. 30-40fős veszteséget könyvelhetett el. Összességében sikerült ismét egy remek, filmszerű játékot játszanunk, ami nagyjából a való életben is hasonlóan játszódhatna le.


A Shayetet 13 megközelíti a mólót

Az UAV drón felvétele a második tankról (a kép jobb felső sarkán a hősies felderítő, aki haldokolva hívta le a rakétacsapást, hogy társai megmenekülhessenek)


Hajnalra már áll a bál a raktárépület körül

Térfigyelő kamera felvétel, ahogy a kommandósok betörni készülnek a raktárba

A játék végén elégedetten elpakoltunk, váltottunk pár szót az ott lévő hobbitársakkal, János még belengette nekünk a következő Historikumot, amire ha rajtam múlik, ismét menni fogunk, a mostani rendezvény tapasztalatiból tanulva, töretlen lelkesedéssel. Addig is, amennyiben szeretnétek kipróbálni ezt a játékot, írjatok ide kommentben, vagy keressetek meg a 28mm Historical wargaming Hungary vagy Magyar Történelmi Hadijátékos Facebook csoportban, és összehozunk egy gyakorló játékot ;-)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Játékbemutató

Nemrég Dájnak köszönhetően fel tudtunk venni egy bemutató játékot az LND HQ-n. Petyóval játszottunk le egy egyszerű, de fordulatos, izgalmas...