2022. május 21., szombat

Ismertető

 Spectre Operations

modern skirmish szabályrendszer

 

Az alábbiakban szeretném bemutatni nagy vonalakban a Spectre Miniatures saját szabályrendszerét, amolyan kedvcsinálóként, tehát inkább arra igyekszem írásomban koncentrálni, hogy a rendszer milyen lehetőségeket tartogat magában.

 




A szabályrendszer jelenleg a 2. kiadásánál tart, ami meglehetősen kiforrta magát a korábbihoz képest. Sajnos pdf-ben nem beszerezhető, csak nyomtatott verzióban, de valószínűsíthetően nem is lesz belátható időn belül frissítése. Az interneten fellelhető egy korai verzió, de az még az első kiadás előtti, erősen béta verzió, így akit jobban érdekel, annak érdemes beszereznie.


A rendszer maga alapvetően a narratív játékokra épít, és bár van pontrendszer, ami alapján akár versenyszerűen is összerakható a két sereg, nem ez a fő célkitűzés. Amiben igazán jó ez a rendszer, hogy nagyon sok lehetőséget kínál a skirmish játékokra, és nem arra megy ki az egész, hogy mindenáron győzzünk, hanem hogy egy történetet meséljünk el. Sőt, ez odáig is elmegy, hogy nyíltan le van írva, hogy vitásabb helyzetnél használjuk a józan eszünket, és az alapján döntsünk a végkimenetelről. Ez arra is lehetőséget ad, hogy saját magunk alakítsunk a szabályokon. Tehát ha például olyan járművet szeretnénk használni, amit nem igazán tudunk beletenni egyik meglévő (egyébként nem kevés) kategóriába, akkor magunk kreálhatunk neki statokat, vagy egy meglévőt alakíthatunk át, de kiterjedhet más dologra is, ha mondjuk a narratíva megkövetel valami olyan dolgot, ami szembe megy egy adott szabállyal, akkor azt előzetesen megbeszélve játékostársunkkal, minden további nélkül használhatunk nekünk jobban fekvő megoldást. 


skirmish jellegéből adódik, hogy kb. szakaszszintű egységekig tudjuk élvezetesen használni, de ez nincs leszabályozva, akár nagyobb létszámú játékok is játszhatóak, csak győzzük követniAmi még nagy előnye, hogy remekül van kidolgozva aszimetrikus hadviselésre is, így a lehetőségeink tovább nőnek. Járművek szempontjából szárazföldi és vízi egységeket tudunk használni (bár utóbbi nincs taglalva, könnyen be tudjuk illeszteni a meglévő statok alapján), a repülőgépek, helikopterek, drónok a játéktéren kívül helyezkednek el. Természetesen utóbbiak ettől függetlenül lehetnek pl. objektívák, vagy ha szeretnénk, egy deszantot kirakó helikopter a pályára is felkerülhet. Igazán nagyszabású járműves harcra nem ez a megfelelő rendszer, de egy-két harckocsi, vagy féltucatnyi technical újabb színt tud hozni a játékunkba. Időszak szempontjából a teljesen modern, mai-közeljövő harcászatig bezáróan van kidolgozva. Kisebb-nagyobb változtatásokkal, illetve bizonyos részeket nem használva a játszható időszak kb. a 2. Vh-tól a közeljövőig terjedhet, de természetesen saját sci-fi szabályokkal akár még távolabbi jövőt is tudunk modellezni.


Külön fejezet van a könyvben a kampány játékokra, mely alapján könnyen és gyorsan tudunk sajátot létrehozni. Ebben szokás szerint egységeink fejlődhetnek, kaphatnak újabb dolgokat, felszerelést, tulajdonképpen itt is a fantáziánk szabhat csak határt a végkimenetelnek.

A fentiekből jól látszik, hogy egy igazi sandbox rendszerről beszélhetünk, a szabályrendszer ad egy erős, sok lehetőséget magába foglaló alapot, amit kedvünkre alakíthatunk, vagy tehetünk hozzá plusz dolgokat. A hivatalos oldalukon a megrendelhető szabálykönyv és saját figuráik mellett van egy ingyenesen letölthető szakasz is, ahol előre elkészített kampány, és néhány speciális szabály is elérhető, ami ismét csak a rendszer rugalmasságát bizonyítja (zombis, Predator, John Wick).

 


 

A játék természetesen körökre van osztva, ami különböző fázisokból áll. Az első fázisban döntjük el, hogy adott kört melyik játékos kezdi, utána minden fázist felváltva, ebben a sorrendben játszunk le. A második a Command fázis, ebben az asztalon kívüli támogatásokat hívhatjuk be, az egységekről tudjuk levenni a negatív, szuppresszált és hasonló módosítókat, mehetnek Overwatch-ba egységek, és hasonlók. Ezután következik a mozgási és taktikai fázis, ebben értelemszerűen különbözőképpen mozoghatunk, elláthatjuk sebesült embereinket, dobhatunk nem halálos gránátokat, és egyéb hasonló műveleteket végezhetünk. Az utolsó a harci fázis, amiben a közelharci támadások is benne vannak.


Egységeinknek, a fegyvereknek, járműveknek különböző statisztikája van, a dobásokat minden esetben d6 kockával kell elvégezzük. Minden emberünk valamilyen Tier-be tartozik, ezekből összesen ötféle van, Elite, Professional, TrainedMilitiaUntrained, megfelelően elkülönülő statokkal. A szabályrendszer rugalmasságát dícséri, hogy az első két Tier-be tartozó egységek tudják mentorálni a Trained és Militia egységeket, ezzel javítva képességeiken, illetve újabb lehetőségekre nyitva kaput. Természetesen a Tier-ek markánsan elkülönülnek, viszont a létszámmal, járművekkel, asztalon kívüli eszközökkel tudjuk balanszolni az erőket.Továbbá helyet kaptak a harci kutyák (vagy akár hiénák :-D ) is a palettán, még tovább színesítve játékunkat



A fegyvereknek, járműveknek is vannak módosítói, melyek a dobásainknál jelentkeznek. Jól van kidolgozva a fegyverek járművek elleni használhatósága is, míg egy könnyű géppuskával még van esélyünk kilőni egy terepjárót, addig egy tank ellen már nem sokra megyünk vele, még szupresszálásra is alkalmatlan. Ellenben egy mesterlövész puskával pl. ki tudjuk lőni a harckocsi periszkópjait, gyakorlatilag megbénítva azt, ha nincs épp kéznél néhány Carl Gustaf. Apropó, szupresszállás: a játékban nem feltétlen kell a másik oldalt teljesen megsemmisíteni, a gyengén képzett egységek könnyen megfutamodnak, így sokszor elegendő megfelelően nagy tűzerővel lőni őket, a lefogó tűztől annyira leromlanak a statjaik, hogy tudunk helyettük az elérendő céljainkkal foglalkozni.


Az egységek statjai nincsenek túlbonyolítva, az embereknek összesen öt alapértéke van: Command, amit főképpen a (meglepő módon) Command fázisban fogunk használni, Agility, ami a mozgásokra, ügyességi tesztekre és járművezetésre használatos, Shooting és Melee, a lövészeti és közelharci érték, és Defense, ami a lövéseket kivédeni hivatott. Ami még megjegyzendő, hogy a katonák egységekben mozognak, amire bónuszokat kapnak, de ettől függetlenül önállóan cselekednek, mondjuk valaki a rajban overwatchban van, valaki lőni fog, valaki meg ellátja sebesült társát. A dobások lehetnek ellendobások (pl. lövés: Shooting érték a Defense ellen, vagy közelharci: a két CC érték egymás ellen), és normál dobások, ahol vagy az adott tulajdonságunk értéke alá kell dobjunk, vagy egy bizonyos célszámot elérni. A fegyverek és járművek alapvetően hasonlóan egyszerűen vannak leképezve, bár itt már jóval több speciális tulajdonságot kell használnunk.




Méretarány, talpalás tekintetében sincs megkötés, de alapvetően 28mm figurákra van kitalálva, az ajánlás szerint 20mm-es, esetleg 25mm-es kör talpakon. Véleményem szerint 20mm-es figurákkal a különböző távokhoz nem kell még hozzányúlni, de 28mm-től jóval eltérő méretekben már ajánlott kicsit megváltoztatni az értékeket. A modelleket érdemes külön talpra helyezni, mivel sűrűn előfordul, hogy meg kell bontanunk az egységet, és ilyenkor ez célravezetőbb, de több fős, statikusabb egységeknél (HMG teammortar team) akár több figura is lehet a nagyobb alapon. 


Összességében elmondható, hogy egy jól felépített, egyszerű, de sok lehetőséget használó, könnyen megtanulható szabályrendszerről van szó, amivel random csetepatétól kezdve egy-egy valóságban megtörtént harccselekményen át, a kedvenc akciófilmünk epikus jelenetéig mindent eljátszhatunk. A korábban jelzett korlátokon belül csak a fantáziánk és a meglévő figuráink szabhatnak határt egy jó hangulatú, nem vérre menő játéknak. A szabálykönyv legfontosabb, ki nem mondott szabálya: Kőbe vésett szabályok helyett irányadónak használjuk a rendszert!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Játékbemutató

Nemrég Dájnak köszönhetően fel tudtunk venni egy bemutató játékot az LND HQ-n. Petyóval játszottunk le egy egyszerű, de fordulatos, izgalmas...