2023. augusztus 30., szerda

Delta mesterlövészek

 

MSG Gary Gordon & SFC Randy Shughart

    A híres személyiség “gyűjtögetős” projektem még korábban bővült ezzel a két figurával. Aki nem ismerné a történetüket, az gyorsan pótolja, ha máshonnan nem is, a Sólyom végveszélyben c. filmből. Nagyon röviden: 1993-ban a Mogadishu-i csatában eme két Delta Force mesterlövész leszállt megvédeni a második lelőtt MH-60 helikoptert, a felmentő konvoj érkezéséig. A konvoj nem érkezett meg, a tűzharc során mindketten elhunytak, a helikopter személyzetéből is csak egy pilóta élte túl, aki aztán fogságba esett, de őt végül elengedték. Gordon és Shughart voltak az elsők, akik a Vietnami háború után Becsületrend kitüntetést kaptak hőstettükért.

     A miniket a North Star minis-től rendeltem, a Wargames Illustrated Giants in Miniatures sorozatából. Ez egy limitált sorozat, így ha valakinek tetszik, érdemes mielőbb beszerezni. A figurák nagyon szép kidolgozasúak, de viszonylag kicsik, és a true scale miatt elüthetnek más gyártók figuráitól. Akit ez zavar, az mindenképp készüljön erre lelkileg. Ahogy néztem, a Skirmish Sangin Gothic Serpent sorozatához passzolnak, a fotókat nézegetve esélyes hogy eredetileg ugyanaz a sculptor mindkét esetben (Az innen származó szomáliai milicistáim egészen biztosan hasonló arányúak). Az összerakással nem volt probléma (a karokat a fegyverekkel külön kapjuk), a festéssel már inkább meggyűlt a bajom, egyszerűen nem tudtam elkapni az amerikai 3 színű sivatagi terepmintát. Harmadik nekifutásra lett vállalható, bár nem vagyok tökéletesen megelégedve most sem, viszont úgy voltam vele, hogy nem valószínű, hogy negyedjére jobb lesz, ezért így maradtak. A többi felszerelés már nem volt ilyen nehéz, bár a fekete cuccok sem egyszerűek azért festés tekintetében.

     Összességében két nagyon szép figuráról van szó, megérte a belefektetett munka, a Historikumon pedig ki is lehet majd próbálni őket, a Spectre szabállyal lejátszott küldetésen.

2023. augusztus 28., hétfő

Rogue Heroes

    Egy újabb, futó miniprojektem: történelmi nevesített figurák gyűjtése, festése. Az egyik fő beszerzési helyem ezekhez a stoessisheroes.com weboldal, ahol rengeteg híres katona figurája megtalálható. Régebben volt tőlük egy rendelésem, és azóta is szemeztem ezzel a három figurával, aztán mikor tavaly kijött az Engedetlen hősök minisorozat, akkor megint előjött hogy meg kellene őket rendelni, de valahogy akkor elmaradt még. Nemrég aztán hirtelen elhatározásból csak megrendeltem őket, pár egyéb figurával, és mivel sorjázáskor-összeragasztáskor nagyon megtetszettek, nagyon gyorsan ki is festettem őket. Kimondottan kellemes volt a festésük, illetve az összerakással, sorjázással sem volt semmi probléma.

    Ezeket a figurákat inkább a gyűjtögetés miatt szerzem be, legalábbis a II. VH korszakból valóakat mindenképpen. Asztalt ritkábban fognak látni, mivel sem Bolt Actiont sem Chain of Commandot nem játszom, de II. VH-ra adaptált Spectréhez tökéletesek lesznek, pár Warlord Games 8th Army figurával kiegészítve. Tervben van még egy II. Vh-s piszkos 12 jellegű csapat vs. náci zombik játék is, ami szintén remek szórakozást ígér.

Jock Lewes, David Stirling, Paddy Mayne


2023. augusztus 21., hétfő

Black Hawk Down - 30th anniversary mission for Spectre Operations

    At 9 September we will play some presentation/demo game at a historical wargame convention, Historikum XVI. in Székesfehérvár, Hungary. Because the Battle of Mogadishu took place almost exactly 30 years ago, I choose the equally famous and tragic episode to play, when the two Delta snipers, MSG Gary Gordon and SFC Randy Shughart defended the second Black Hawk's crash site. I think it's pretty well known, so everybody who saw the film can relate to, the US side is just a few figures, so it's ideal to new players. I make some special rules, furthermore, I tried to take the original events as a basis, not the film only. For example, there is an MH-60 Minigun OTA for some turns, on which the third Delta sniper stayed at Super 6-2, provide air support for Gordon and Shughart, but that Black Hawk was hit by an RPG too, but fortunately was able to make a crash landing in a safe area. The mission's description is below:

MSG Gary Gordon, test game

Last stand at the Super 6-4’s wreck
Battle of Mogadishu – 30th anniversary

 
US side:
 
Delta Sniper MSG Gary Gordon
Elite tier Commander    
Colt M723 (Carbine w/reddot), Colt M1911 (Pistol), body armor
 
Delta sniper SFC Randy Shughart
Elite tier sergeant           
M21 (Battle rifle [Note! Extra rule: Rapid fire] w/reddot), Colt M1911 (Pistol), body armor
 
CWO Michael Durant
Professional pilot             
MP5A3 (SMG), body armor
 
Note: Pilot is treated wounded, cannot move, but can be dragged!
 
Extra rules:
 
Last stand:
If an enemy hit in 1st RI, Delta snipers can shoot again another enemy in 2” of the previous target.
 
Every shoot counts:
If a weapon has a Rapid fire or Automatic rule, then can shoot any avialable target 2” apart in the 1st RI, don’t requested to shoot a single target. The -1 SG penalty from Rapid fire or Automatic rules applies for every targets!
 
Note! These extra rules above can be combined.
 
Low on ammo:
From the start of turn 6, if a Delta sniper roll any number of 1’s for SG rolls, then after the firefight immediately roll a secondary D6 after each 1 results. If these secondary rolls are 3+, then nothing happens, otherwise the sniper’s main weapon is emptied, he can only use his sidearm.

Blackhawk supply:
There are 2 M16’s (Assault rifle) in the downed Black Hawk, what can be picked up, and the previous rules applies for these weapons too.
 
 
OTA:

Heliborne minigun support: 
Any Delta Snipers can called in any number of times this OTA, but after each call-in, the CD values for the call-in OTA decreases by one for both of them, and the first time when the CD roll is failed, the Blackhawk is hit, and cannot provide further support! The Minigun only shoots one per turn, not two!
 
Victory points:
 
5 Points / active (Not Dead or Unconscious) US soldier / turn
1 Point for every neutralized enemy
 
SFC Randy Shughart, test game
 
Somali side:
 
Militiaman ~8 +D6 (Alert), starting in the 12"x6" Open Area at the table edge.
No commander, or sergeant 

Weapons: assault rifle only
 
 
OTA:

Continuous reinforcement:
From the 2nd turn in the Command phase: 3+D6 Militiaman appears on one side of the board: Roll D6, 1-4 one –prearranged- table side, 5 at the player’s choice, 6 at the player’s choice and another unit appears, with D6 militiaman, on the same side or the opposite side of the board.
 
Victory points:
 
50 Points / dead or unconsious Delta Sniper
50 Point for captured Pilot
 
 
 
Mission:
 
Board:
Playing area is 4'x4'. The wreck is on the center. Buildings and walls around it, about two sides totally covered, this is the Center Area. 1-2 paths to the center per side, lot of covers, barricades, barrels. There is an Open Area on one table edge (on the same side as the side where there are little cover around the downed heli), about 12"x6". This Open Area is partially covered from the crash site.

Insertion (Pre-mission, Demo game):
 
The two Sniper starts in the 12"x6"Open Area on the table edge.. 4-5 Militiamen alone or in two-man group walk toward the wreck about 12-18” from the table sides. The Snipers must eliminate the Somalis. No OTA’s.
 
„We’re it!” („cutscene”, not playable):
 
Delta’s treat the Pilot, drag him to cover. US side chooses their starting position for the main mission, near the wreck, (They're must be inside of the the Center Area, surrounding by buildings and walls.)
 
Last Stand at Super 6-4 (main mission):
 
The last stand. Delta’s defend the crash site as long as they can. Somalis try to overrun the US soldiers.
 


Historikum IX. 9., Spectre küldetéssel

     2023. szeptember 9-én újabb Historikumon fog szerepelni a Spectre, ezúttal egy kisebb lélegzetű küldetéssel, az előzőből tanulva most nem viszünk túlbonyolított dolgokat, a tapasztalat az volt, hogy 3-4 demo játék után nagyon nehéz koncentrálni és észben tartani dolgokat. Cserébe egy olyan eseményt fogunk újrajátszani, ami sokaknak ismerős lehet: október 3-4-én lesz a 30. évfordulója a Mogadishu-i csatának, amit ha máshonnan nem is, a Black Hawk Down - A Solyóm végvezélyben c. (istenem ez a fordítás...) filmből ismerhetünk. Ez lesz a játékunk témája, közelebbről a két Delta mesterlövész, Gary Gordon és Randy Shughart önfeláldozó akciója a második lezuhant MH-60 mellett. A játékosok a két mesterlövész és a pilóta, Michael Durant bőrébe bújva próbálhatják ki, meddig tudják tartani magukat a folyamatosan özönlő szomáliai milicisták csapataival szemben. A küldetés leírása alább olvasható: 



Utolsó emberig a Super 6-4 roncsánál:

Mogadishu-i csata – 30. Évforduló

US oldal:

Delta Sniper MSG Gary Gordon
Elite tier Commander    
CQB carbine w/suppressor, w/reddot, Pistol, body armor
 
Delta Sniper SFC Randy Shughart            
Elite tier sergeant           
Battle rifle w/reddot (Extra szabály: Rapid fire), Pistol, body armor
 
CWO Michael Durant                                   
Professional pilot             
SMG, body armor

Figyelem! Durant a játék kezdetekor ellátott sérültként kezd! Nem mozoghat, csak ha valaki magával vonszolja.
 
MSG Gary Gordon, tesztjáték

Extra szabályok:
 
Utolsó emberig:
Ha egy ellenséget eltaláltak, a Delta mesterlövészek lőhetnek egy újabb ellenségre az előző célpont 2” távolságában, de csak az 1. RI-ben.
 
Minden lövés számít:
Ha egy fegyvernek van Rapid fire vagy Automatic szabálya, akkor nem muszáj egy ellenségre lőniük, lőhetnek egy továbbira is 2” távolságon belül, de csak az 1. RI-ben. A -1 büntetés a Rapid fire illetve Automatic szabályból érvényes a fő és a másodlagos célpontra is!
 
A fenti szabályok egymással kombinálhatók!
 
Kevés lőszer:
Delta snipereknél a 6. körtől kezdődően, a fő fegyvert használva 1-es SG dobásnál egy újabb D6 dobást kell megejteni a tűzharc kidolgozása után minden 1-es dobott értékre: 3+ értéknél nem történik semmi, ellenkező esetben viszont a fő fegyver lőszere kifogyott, és csak az oldalfegyver használható.

Black Hawk ellátmány:
A Black Hawk-ból egy-egy M16 assault rifle kinyerhető, de ezeknél is érvényes az előbbi szabály.
 
OTA:

Heliborne minigun támogatás:
Bármelyik Delta operátor lehívhatja akármennyi alkalommal, de minden egyes lehívás után a 1-el csökken a CD érték, bárki is hívja a támogatást. Az első alkalommal, amikor nem sikerül a CD dobás, további támogatásra nem hívható be a Black Hawk, mivel találatot kapott, és kényszerleszállást kell végrehajtania. Kettő helyett csak egy lövést adhat le!
 
Győzelmi pontok:
 
5 Pont körönként minden élő (nem halott vagy eszmélet vesztett) US egységért
1 Pont minden ártalmatlanított ellenségért
 
 
Szomáli oldal:
 
Militiaman ~8 +D6
 
Fegyverek: assault rifle mindenkinél
  
OTA:

Folyamatos erősítés:
2. körtől kezdődően minden egyes körben a Command fázisban: 3+D6 Militiaman érkezik a harctérre. Bejövetel: előre meghatározott, D6 asztal oldalon. 1-4-re adott oldalon, 5-re szabadon választott. 6-ra szabadon választott, és még egy raj jön, D6 emberrel, ugyanazon vagy az ellentétes oldalon.
 
Győzelmi pontok:
 
50 Pont minden halott vagy eszméletét vesztett Delta sniper után
50 Pont a Pilóta elfogásáért

SFC Randy Shughart, tesztjáték


Küldetés:

Asztal:
Játékterület 4'x4'. A lezuhant helikopter középen helyezkedik el, körülötte épületek és falak, kb. 2 oldal teljesen beláthatatlan, ez a Középső terület. 1-2 ösvény oldalanként a roncshoz vezet, sok fedezékkel, barikáddal, hordókkal. Egyik asztalszélen van egy Nyílt terület (azon az oldalon, ahonnan jobban van rálátás a helikopterre), ami kb. 12"x6" nagyságú. Ez a Nyílt terület részben el van takarva a lezuhanás helyszínétől.

Megérkezés (bemelegítő, demo):

A két Delta operátor az asztal egyik széléről, a 12"x6" Nyílt területről indul. 4-5 Milicista egyesével vagy párban szintén a helikopter felé tart, a széltől kb. 12-18"-re kezdve. A Deltának meg kell tisztítani a terepet. Nincs OTA.

"Jelen!" ("cutscene", nem lejátszandó):

Gordonék ellátták a sérült pilótát, és biztonságos fedezékbe vonszolták. A Delta mesterlövészek és a pilóta a fő küldetéshez elhelyezhető a gép körül, a játékos által kívánt pozícióba. (Az épületek és falak által körbevett Középső területen belül kell elhelyezni őket)
 
Utolsó emberig (fő küldetés):

A Delta védelmezi a lezuhant gépet és a személyzetet, ameddig csak tudják. A szomáliaiak próbálják őket lerohanni.

Játékbemutató

Nemrég Dájnak köszönhetően fel tudtunk venni egy bemutató játékot az LND HQ-n. Petyóval játszottunk le egy egyszerű, de fordulatos, izgalmas...